kladivoun bronzový

26. listopadu 2018 v 12:00 | siamotyran |  Žraloci
Kladivoun bronzový je známý také pod jménem kladivoun nebo žralok - vroubkovaný. Patří do čeledi osmi druhů žraloků, kteří mají hlavu utvářenou jedinečným způsobem - přední část lebky je rozšířena do stran, takže připomíná svým tvarem kladivo. Vzniklá struktura - cefalofoil ("hlavové křídlo") - slouží mnoha biologickým funkcím. Při pohybu ve vodě zvyšuje vztlak a dovoluje tak kladivounům lépe manévrovat a navíc poskytuje dostatek prostoru pro rozmístění receptorů, které jsou důležité při vyhledávání potravy.


Oči a nozdry jsou umístěné na samém konci hlavových výběžků a také elektroreceptory a buňky postranní čáry mohou zaujímat daleko větší prostor. Proto dovedou tito rychlí a aktivní žraloci ulovit i obratnou a dost velkou kořist. Kladivoun bronzový se od ostatních druhů odlišuje širokým předním okrajem hlavy, který je vyklenut směrem k hřbetu. Uprostřed je výrazný zářez se dvěma malými laloky po každé straně, což okraji hlavy dodává vlnitý vzhled.


Tento druh kladivouna je rozšířen ve většině teplých moří mírného pásma a v mořích tropických. Lze jej zastihnout v blízkosti pobřeží nad kontinentálními a ostrovními šelfy, ale i na volném moři až do hloubek téměř 300 metrů. Často se zdržuje v mělkých zátokách a ústích řek a shromažďuje se také v okolí podmořských hor. Tady ho mohou potápěči nejlépe pozorovat a sledovat jak se kladivouni mezi sebou vzájemně koušou, potřásají hlavou, pronásledují se a napadají. Toto chování bude vyžadovat další studium, ale zdá se, že má značný význam v sociálních vztazích, které určují migraci kladivounů bronzových za potravou i jejich rozmnožování.

K potápěčům jsou kladivouni většinou nevšímaví, ale často je míjejí v bezprostřední blízkosti. Potravu kladivouna bronzového tvoří převážně kostnaté ryby a hlavonožci. Samice rodí 15-30 mláďat dlouhých 43-55 centimetrů. Dožívá se až 35 let.


Jméno: česky - Kladivoun bronzový
anglicky - Scalloped hammerhead
latinsky - Sphyrna lewini
Areál rozšíření: Indický oceán a Atlantský oceán, centrální a východní oblasti Pacifiku
Délka: Až 4,3 metru
Váha: do 260 kilogramů
Riziko při setkání: není agresivní, ale může být nebezpečný
Potrava: kostnaté ryby, hlavonožci
Početnost populace: z velkých druhů kladivounů je nejběžnější (ale stále ohrožený)
Popsal: Griffith a Smith, 1834
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama