Leden 2018

Malta

26. ledna 2018 v 12:00 | siamotyran |  Projekt Svět

Místo: Středozemní moře
Rozloha: 316 km² (216. na světě)
Počet obyvatel: 445 426 (2018)
Hlavní město: Valleta
Nejvyšší bod: Ta' Dmejrek 253 m.n.m.
HDI: 0.856 (33. na světě)
Zřízení: parlamentní republika
Etnikum: 95.17% Maltézané, 4.87% ostatní
Náboženství: Svatá Helena - 91,6% křesťanství. 2,6% Islám, 1,3% ostatní náboženství, 4,5% ateisté nebo bez víry


Krátce z historie
- První nám dosud neznámí obyvatelé osídlilo Maltu již před více než sedmi tisíci lety. Některé chrámy, které vznikly zhruba 4000 let př.n.l můžeme spatřit ještě dnes.
- Prvotní obyvatelé Malty bez objasnění zmizeli asi 2 500 let př.n.l. a zhruba 500 let zůstal ostrov neobvydlený dokud se na něj nevypravili pravděpodobně sicilané.
Během posledního tisiciletí před nášim letopočtem získali území postupně Féničané (jenž dali ostrovu název Malet, což znamenalo útočistě, útulek) a Kartágo. Během dalších století se stala významnou a prosperující kolonií.
- Ostrov obsadili v roce 218. př.n.l. Římané (nyní známý jako Melita) a drželi si jej až do pátého století, kdy jej postupně obsadili Vandalové, Ostrogótové a Byzanci.
- Během následujících pěti set let pod vládou arabů došlo k postupné islamizaci obyvatelstva
- Po panování Normanů získlo Maltu Sicilské království a během 13. století znovu většina obyvatel konvertovala ke křesťanství
- V dalších několika stovkách let musela Malta čelit náporům Osmanské říše, ale řádu Johanitů se povedlo útoky odrazit
- Po odražení Osmaských vojek zakládá velmistr Jean de Valette dnes hlavní město Malty Valettu
- Johanité kapitulovali v roce 1798 při tažení Napoleona Bonaparteho k Egyptu
- O dva roky později obsadili ostrov Britové a navzdory usnesení Amienského míru, podle, kterého měl ostrov připadnout Francouzům si územi nechali a od roku 1814 jim patřilo definitivně
- 21. září 1964 získává Malta nezávislost na Velké Británii, byť hlavou státu nadále zůstává britský panovník
- 13. prosince 1974 se Malta prohlašuje republikou s voleným prezidentem, jako hlavou státu, ale vůbec první prezident bude zvolen až o téměř třicet let později 4. dubna 2004 Edward Fenech Adami


Geografie a klima
Maltské souostroví leží ve strategické poloze ve Středozemním moři 95 km jižně od Sicílie a 290 km východně od Tuniska. Kromě hlavního ostrova patří k Malte jěště dva menší ostrovy Gozo a Comino a tři neobydlené ostrůvky Cominotto, Filfla a St. Paul's Island. Ostrovy jsou reliktem dřívějšího suchozemského spojení mezi Afrikou a Evropou, které bylo před asi 11 000 lety přerušeno vzestupem mořské hladiny.


Převážná většina pobřeží všech ostrovů je skalnatá. Povrch se skládá z různých druhů propustného vápence. Nejvyšším bodem je Ta' Dmejrek (253 m). Geograficky i geologicky náleží Malta k Evropě. Malta má silně omezené zásoby sladké vody - podle údajů OSN je na vodu nejchudší zemí na světě. Zásobování obyvatelstva vodou je uskutečňováno dnes celkem čtyřmi stanicemi na úpravu mořské vody, parky a zemědělství užívají dešťovou vodu a částečně vodu ze studní. Klimatické prostředí je typické pro tuto oblast Středozemního moře: mírné, vlhké zimní období a horké léto s prakticky žádnými vodními srážkami.


Fauna a flóra
Malta není příliš zeleným ostrovem. Typická je pro ni středomořská flóra zahrnující nízké keře, zakrslé olivovníky, mandlovníky, ibišky, granátová jablka, citrusy a bylinky jako tymián nebo rozmarýn.


Malta je domovem spíše menších živočichů, jako jsou ježci, lasičky nebo rejsci. Na ostrově se zastavují také volavky, sovy, skřivany, drozdi a hrdličky. Často můžete také narazit na ještěrky, které se rády vyhřívají na sluníčku. Maltu obývají také hadi - Užovka levhartí, dva druhy Štíhlovky žlutozelené a Skvrnovka kočičí (která je jako jediná jedovatá, byť její jed je velmi slabý) a chameleoni. Na Maltě žije osm endemických druhů zvířat - ještěrka Filfola Lizard a sedm druhů bezobratlích živočichů.

Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha

19. ledna 2018 v 14:00 | siamotyran |  Projekt Svět

Místo: jižní Atlantik
Rozloha: 394 km² (217. na světě) (Sv. Helena 121 km² 232. na světě, Ascension 88 km² 235. na světě, Tristan da Cunha 207 km² 226. na světě)
Počet obyvatel: 5 633 (2016) (Svatá Helena 4 534, Ascension 806, Tristan da Cunha 293)
Hlavní město: Jamestown
Nejvyšší bod: Queen Mary's Peak 2060 m.n.m.
HDI: /
Zřízení: zámořské území Velké Británie
Etnikum: Svatá Helena - 50% mulati, 25% čínané, 25% britové,
Náboženství: Svatá Helena - 96% křesťanství, 2,6 % ostatní, 0,3% Baha'i, 1% nespecifikováno






Krátce z Historie

Svatá Helena
- Ostrov byl nalezen roku 1502 portugalským navigátorem João da Nova.
- Portugalci během dalších let postavili na ostrově kapli, zasadili zde ovoce a zeleninu, přivezli chovná zvířata, ale prozatím se neusadili
- Na konci 16. století znepříjemňoval portugalcům cestu zpátky do Evropy mořeplavec a pirát Thomas Drake.
- Pod tíhou neustálých útoků pak portugalci přenechali ostrov Holanďanům.
- V druhé polovině 17. století získali území konečně britové, konkrétně East India Company
- Posledních šest let svého života prožil na tomto místě Napoleon Bonaparte


Ascension
- Jako první spatřil ostrov v roce 1501 další portugalský mořeplavec Alfonso de Albuquerqe. Stalo se to v den Nanebevstoupení páně a ostrov je dle daného dne pojmenován
- Suchý a neúrodný ostrov nepřitahoval zájem projíždějících lodí s výjimkou těch, které jely za lovem čerstvého rybího masa, ale pro případné budoucí účeli introdukovali na ostrov kozy
- V únoru roku 1701 se severozápadně od ostrova u přístavu Clarence potopila loď HMS Roebuck, které velel William Dampier. Asi šedesát lidí úspěšně přežilo na ostrově 2 měsíce, dokud nebyli zachráněni
- Obyvatelstvo se začalo na Ascensionu ve větší míře usidlovat až po roce 1815, kdy byl na Svatou Helenu poslán Napoleon Bonaparte
-Do širšího povědomí se ostrov znovu dostal v roce 1982 během války o Falklandské ostrovy, které obsadila Argentina a které britská vojska brzy dobyla zpět


Tristan da Cunha
- Ostrovy poprvé spatřil v roce 1506 portugalský námořník Tristao da Cunha, ale bouře zabránila tomu, aby u nich zakotvil
- První skutečná návštěva ostrova se udála 7. února 1643 posádce lodi Heemstede patřící Dutch East India Company
- Na první podrobný průzkum Tristan da Cunha se muselo čekat více než sto let, když jej v roce 1767 provedli Francouzi
- Po otevření Suezského průplavu ovšem všechny tři ostrovy ztratily svůj význam pro cesty z Evropy na Dálný Východ
- Roku 1957 jej v rámci plavby kolem světa navštívil manžel britské královny Alžběty II. princ Philip na palubě královské jachty nazvané Británie
- V roce 1961 musel být ostrov z důvodu sopečné aktivity evakuován. Poté probíhaly testy a měření zda je možné na ostrově dále trvale bydlet a po skončení těchto testů se v roce 1963 začaly některé rodiny znovu vracet


Geografie a klima

Svatá Helena
Ostrov Svatá Helena se nachází v jižním Atlantiku 1 930 km západně od břehu Angoly a 4000 km východně od Rio de Janeira. Má mírné i tropické podnebí.Na Svaté Heleně panují po celý rok vysoké teploty, málokdy klesající pod 20 stupňů celsia. Teplota v hlavním městě Jamestownu je obvykle o pět stupňů vyšší než na ostatních místech ostrova, kvůli rozdílu v nadmořské výšce. Jamestown je postaveno v údolí mezi strmými útesy. Údolím protéka malý potok. Svatá Helena má drsný vulkanický terén s několika rozptýlenými pláněmi. Ostrov vulkanického původu se poprvé zdvihl nad hladinu moře před asi 145 miliony lety a poslední vulkanické erupce nastala před asi sedmi miliony let. Nejvyšším bodem ostrova je Diana's Peak ve vyšce 818 metrů nad mořem.


Ascension
Také Ascension je ostrovem vulkanického základu. Převážná část ostrova je pustina plná lávy a popela. Bylo zde rozpoznáno minimálně 44 kráterů (všechny spící). Ascension je velice mladý a zformaval se asi před pouhým milionem let. Na Ascensionu se nachází horniny nepříliš typické pro oceánské ostrovy. Například čedič, trachyandezit, trachyt nebo ryolit. V Ascensionu (stejně jako Svaté Heleně) panuje horké pouštní klima s teplotami vyššími než na zbylých dvou ostrovech. v Oblasti zelené hory (vysoké 859 metrů) bývají teploty o zhruba pět až šest stupňů nižší.


Tristan da Cunha
Název "Tristan da Cunha" je používán nejen pro hlavní ostrov, ale také pro další ostrovy, které jej obklopují. Těmi jsou: Nepřístupný ostrov, Slavičí ostrovy (Slavičí ostrov, Střední ostrov, ostrov Stoltenhoff) a Goughův ostrov (Diego Alvarez). Hlavní ostrov je hornatý, jediná rovinná oblast je v okolí největšího města ostrova - Edinburghu (oficiálně pojmenován Edinburgh sedmi moří) - na severozápadním břehu. Nejvyšším bodem je vulkán nazvaný podle královny Marie a je vysoký 2062 m. Tento vrchol je v zimním období dokonce pokryt vrstvou sněhu. Další ostrovy jsou neobydlené s výjimkou Goughova ostrova, na němž je umístěna meteorologická stanice, a na které pracuje 6 lidí. Teploty zde panují o dost nizší než na Svaté Heleně či Ascensionu a během roku se drží v průměru asi 17 stupňů.


Fauna

Svatá Helena
Na Svaté Heleně ani Ascensionu se nevyskytují žádní divocí savci s vyjímkou těch, kteří zde byli dovezeni na chov a zdivočeli. Na ostrově Svaté Heleny žil endemický obří škvor, ale pravděpodobně vymřel na konci 20. století. Ptáci znovu tvoří největší procento tvorů vyskytujících se na Svaté Heleně s 68 druhy včetně jednoho endemického druhu - kulíka dlouhonohého.


Ascension
Ostrov se proslavil želvami - karetami obrovskými, které sem pravidelně připlouvají v období od prosince do května, aby nakladly do písku zdejších pláží svá vejce. Na ostrově mají svůj domov také různí mořští ptáci, savci nebo plazi. V červnu roku 2005 byl také v okolí Zelené hory vytvořen vůbec první národní park - Zelenohorský národní park. Kromě běžných domácích a chovných zvířat jako jsou osli, ovce, kočky, psi a podobně zde byli introdukováni i kočkodani červenozelení.


Tristan da Cunha
Nejjižnější a nejchladnější ze tří ostrovů má pochopitelně menší zastoupení fauny než předchozí dva zástupci. Přesto lze na něm narazit na savce, které bychom na Svaté Heleně ani Ascensionu najít nemohli. Jedná se především o zvířata vyskytujících se v arktických vodách nebo dokonce v Antarktidě. Jde například o tučnáka severního skalního. 99% populace se množí v Tristan da Cunha a na Goughově ostrově. Dalším druhem tučňaka hnízdícím na ostrově je tučňak žlutorohý. Ani na zdejším ostrově, ale nemají tito ptáci bezproblémový život. Pozor si musí dávat na lachtany nebo obřího rypouše sloního.



Žralok modravý

15. ledna 2018 v 16:00 | siamotyran |  Žraloci
Žralok modravý je jedním z nejkrásnějších žraloků. Má dlouhé, štíhlé tělo, zbarvené svrchu indigově modře, po stranách světle modře a na břiše svítivě bíle. To jej, spolu s dlouhými, úzkými, zahrocenými prsními ploutvemi, dlouhým rypcem a velkýma očima činí nezaměnitelným s jinými druhy. Žralok modravý je rozšířen v tropických mořích po celém světě, ale proniká i do chladnějších vod. V tropech se obvykle zdržuje ve větších hloubkách na otevřeném moři, zatímco v chladnějších vodách přichází do blízkosti porostů chaluh, kde ho mohou potápěči občas pozorovat. Podniká pravidelné tahy napříš Atlanstským oceánem, přičemž sleduje Golfský proud do Evropy, pohybuje se jižně od pobřeží Afriky a pak se vrací do Karibského moře.


Potápěči na otevřeném moři mohou tohoto žraloka pozorovat častěji, zvláště přilákají-li ho na návnadu. Cestovní kanceláře zaměřené na potápění nabízejí u jižního pobřeží Kaliforie i jinde výpravy, při kterých se při potápění používají kovové klece. I když útok žraloka modravého je málo pravděpodobný, žraloci rozrušení krmením mohou občas neopatrného potápěče kousnout. Od roku 1850 do roku 2013 došlo k třinácti doloženým útokům žraloka modravého, čtyři z nich byly fatální. Žraloci modraví nenasytně hltají olihně, žijící ve velkých hejnech, ale při shánění potravy jsou značně oportunističtí, takže vezmou zavděk i mršinou sviňuchy nebo mohou znepokojovat táhnoucí velryby. Rybáři jej považují škodnou, protože vybírají ryby ze sítí a stahují i chycené ryby z nástrahových šnůr.


Dříve byl žralok modravý jedním z nejhojněších žraloků, ale dnes je nadměrným rybolovem ohrožen vyhubením. Ačkoliv námluvy žraloků modravých nebyly ještě nikdy pozorovány, jsou zřejmě velice bouřlivé. Samci při nich koušou samici do plecí, kde mají samice proto kůži třikrát silnější než samci. Samice dospívají ve věku asi pěti let. Po páření si uchovávají sperma po dobu téměř jednoho roku a po celou tuto dobu se mohou oplodnit. Samice rodí 4-135 mláďat. Počet mláďat, která se rodí asi po roční březosti, závisí na velikosti matky. První žraloci modraví se objevili během pliocénu před asi pěti miliony let.


Jméno: česky - Žralok modravý
anglicky - Blue shark
latinsky - Prionace glauca
Areál rozšíření: volné oceány celého světa
Délka: do 3,8 metru
Váha: až 250 kg
Riziko při setkání: může být nebezpečný
Potrava: Především olihně, nepohrdne ani rybami či zdechlinami
Početnost populace: téměř ohrožený
Popsal: Linnaeus, 1758

Maledivy

12. ledna 2018 v 13:00 | siamotyran |  Rok po roce

Místo: Indický oceán
Rozloha: 298 km² (218. na světě)
Počet obyvatel: 427 756 (2016)
Hlavní město: Malé
Nejvyšší bod: 2,4 metru
HDI: 105. na světě 0,701 (podle dat z roku 2017)
Zřízení: prezidentský republika
Etnikum: /
Náboženství: 98,4% Islám, 1,6% ostatní


Krátce z historie
- Poprvé ostrov navštívili pravděpodobně rybáři ze Šrí Lanky a Indie už 500 let př.n.l.
- Arabové se však na Maledivách mohli zastavovat na odpočinek již před dvěma tisíci lety
- Až do roku 1153 zde byl hlavním náboženstvím Budhismus. Poté však poslední budhistický král Malediv Dhovemi konvertoval k Islámu a nařídli okamžitý přestup k tomuto náboženství
- Roku 1558 osídlily část ostrova portugalci, ale jejich snaha převést maledivany ke křesťanství skončila revoltou muslimů a portugalci po patnácti letech ostrov raději opustili.
- Souostroví se během dalších století pokusili získat znovu portugalci, ale i indové a holanďané. Bez úspěchu
- v 17. století byla uzavřena mírová smlouva mezi Maledivami, Holanďani, Brity a Francouzi
- Od roku 1796 po další více než než 160 let patřily Maledivy pod britský protektorát
- V roce 2016 opustili Maledivy Společnost národů, kvůli kritice jejich člennů ohledně lidských práv a korupce


Geografie
Maledivy se skladájí z 1 190 koralů složených z 26 atolů rozléhajících se na 96 tisících čtverečných kilomtrech, což činí z tohoto souostroví jedno z nejrozličenějších na světě. Největším ostrovem Malediv je Gan. Na Maledivách nenajdete žádné hory a tak jsou nejvyšším bodem ostrova písečné duny ve výšce maximálně 2,4 metru. Ostrovy na Maledivách jsou sice příliš malé, aby se zde mohly formovat řeky, ale malé jezírka a močály se na několika místech vyskytují.


Na obydlených ostrovech nejčastěji rostou banánovníky, papáje nebo citrusovníky. Na těch neobydlených zase různé druhy mangrovníků a keře. Během roku se teploty pohybují okolo 24-33 °C. Ostrov, kromě občasných vln tsunami nejvíce ohrožuje zvyšující se hladina moře. Za současného stavu by skončili celé Maledivy pod vodou před rokem 2100.


Fauna
Maledivy jsou jako jiné tropické ostrovy místem odpočinku pro mnoho druhů migrujících ptáků. Na rozdíl od mnoha jiných ostrovů se ovšem na Maledivách nevyskytuje žádný endemický druh. Protože jsou všechny ostrovy poměrně malé, života na zemi je relativně pomálu. Můžeme zde narazit na jeden druh gekona, stejně tak jako na lepoještěra pestrého nebo na scinka. Dále jsou také na ostrovech zaregistrované dva druhy hadů - Indian Wolf Snake a slepák květinový. Někdy se až k břehům Malediv zatoulá krokodýl mořský. Obojživelníky reprezentují žába Sphaerotheca rolandae a ropucha jihoasijská. Kromě chovných a domácích zvířat jsou jedinými divokými savci na Maledivách kaloni a několik druhů rejsků.


Dinosaurus roku 2018

5. ledna 2018 v 15:00 | siamotyran |  Dinosaurus Roku
S příchodem nového roku je na čase vyhlásit anketu o Dinosaura roku 2017. Tenhle rok je výběr opravdu široký. Dokonce více než sem si představoval, takže můžu bez nadsázky říct, že tohle je anketa s největším počtem zastoupení, která tu kdy byla, a která, kdy bude

Pravidla se od předchozích let nezměnila. 1. Hlasovat můžete během jednoho kola vícekrát (neomezený počet hlasů) pro vícero favoritů. 2. Je nepsaným pravidlem, že během jednoho kola můžete přidělit danému druhu maximálně jeden hlas.

Do 1. kola soutěže o Dinosaura roku byli nominování:



Fruitadens

Manidens

Heterodontosaurus

Scutellosaurus

Huyangosaurus


Kentrosaurus


Wuerhosaurus


Kunbarrasaurus


Struthiosaurus


Sauropelta


Ankylosaurus

Tarchia

Albertadromeus


Parksosaurus


Wannanosaurus


Pachycephalosaurus


Stegoceras


Liaoceratops


Ischioceratops


Protoceratops


Sinoceratops


Pachyrhinosaurus


Centrosaurus


Mercuriceratops


Triceratops


Muttaburrasaurus


Eousdryosaurus


Ouranosaurus


Delapparentia


Hadrosaurus


Parasaurolophus


Amurosaurus


Maiasaura


Saurolophus


Herrerasaurus


Panphagia


Plateosaurus


Jingshanosaurus


Vulcanodon


Shunosaurus


Patagosaurus


Mamenchisaurus


Amazonsaurus


Amargasaurus


Diplodocus


Supersaurus


Brachiosaurus


Sonorasaurus


Sauroposeidon


Patagotitan


Quetecsaurus


Ampelosaurus


Saltasaurus


Coelophysis


Dilophosaurus


Ceratosaurus


Majungasaurus


Aucasaurus


Carnotaurus


Elaphrosaurus


Velocisaurus


Monolophosaurus


Piatnitzkysaurus


Torvosaurus


Magnosaurus


Siamosaurus


Spinosaurus


Gasosaurus


Metriacanthosaurus


Allosaurus


Shaochilong


Carcharodontosaurus


Chilantaisaurus


Fukuiraptor


Murusraptor


Coelurus


Ornitholestes


Compsognathus


Aristosuchus


Appalachiosaurus


Guanlong


Yutyrannus


Albertosaurus


Alioramus


Daspletosaurus


Tarbosaurus


Tyrannosaurus


Beishanlong


Gallimimus


Tototlmimus


Erliansaurus


Nanshiungosaurus


Segnosaurus


Avimimus


Anzu


Corythoraptor


Nemegtomaia


Mahakala


Hesperorynchus


Deinonychus


Utahraptor


Talos


Troodon