Březen 2017

Žralok Perezův

20. března 2017 v 12:00 | siamotyran |  Žraloci
Žralok Perezův má poměrně zavalité tělo, na vrchni straně je zbarven šedě nebo šedohnědě, na spodní přechází toto zbarvení v bělavé. První hřbetní ploutev je ostře zašpičatělá a má na zadní straně krátký výběžek. Prsní ploutve jsou relativně dlouhé a úzké. Mezi oběhma hřbetními ploutvemi je vyvinut interdorsální hřeben. Rypec je tupý, okrouhlý. Zuby v horní čelisti jsou silně pilovité, mají široké báze a úzké hroty. Také spodní zuby mají široké báze, jsou mírně pilovité, úzké a rovné bez hrotitých výběžků. Takové zuby se zřejmě hodí pro chytání korálových ryb, malých žraloků a hlavonožců, kteří tvoří hlavní součást jídelníčku žraloka Perezova. Žralok Perezův se vyskytuje ve značném počtu na všech korálových útesech po celém Karibském moři.
Je to rychlý plavec, ale je o něm známo, že rád přes den odpočívá v jeskyniích nebo pod skalními převisy. Dostal proto přezdívku spící žralok, ačkoliv není zcela jasné, zda během odpočinku skutečné spí, či nikoli. Potápěči se mohou setkat se žraloky Perezovými v povrchových vodách blízko pobřeží, při křižování nad vrcholky útesů nebo plovoucími podél útesových svahů až do hloubky 30 metrů. Na Bahamách je možné potápět se přímo mezi nimi, když jsou přilákáni na krmení. Ačkoliv nejsou nijak zvlášt agresivní, mohou někdy na potápěče zaútočit, zvláště v situacích, kdy jsou podrážděni předloženou návnadou nebo harpunováním ryb. O biologii žraloka Perezova je toho zatím známo velmi málo. Samice rodí v jednom vrhu 4-6 mláďat, které měří 60-75 cm. Místními rybáři je žralok Perezův loven pro maso, kůži, rybí tuk a na výrobu žraločí moučky.

Jméno:Česky-Žralok Perezův
Anglicky-Caribbean reef shark
Latinsky-Carcharhinus perezi
Areál rozšíření: západní Atlantik, Karibské moře
Délka: až 3 metry
Váha: Do 70 kilogramů
Riziko při setkání: Může být nebezpečný
Potrava: ryby menší a střední velikosti, menší paryby, hlavonožci
Početnost populace: téměř ohrožený
Popsal: Poey, 1876

Montserrat

3. března 2017 v 11:00 | siamotyran |  Projekt Svět
Místo: Karibik
Rozloha: 102 km2 (233. na světě)
Počet obyvatel: cca 4900 (2012)
Hlavní město: Brades
Nejvyšší bod: Chances Peak 914 m.n.m
HDI: 0,821 (106. místo) pokud by spadalo do žebříčku indexu lidského rozvoje (data 2009)
Zřízení: Zámořské území Velké Británie
HDP: Průměr na osobu na jeden rok 318 300 kč
Náboženství:


Historie
Ostrov pro Evropu objevil v roce 1493 Kryštof Kolumbus a pojmenoval ho po klášteře ve Španělsku Santa Maria de Montserrat. Již předtím však byl osídlen Arawaky a Kariby. Ostrov patřil pod Velkou Británii od roku 1632, kdy zde připlula skupina irských katolíků. Podobně jako na mnohé jiné ostrovy Karibiku, také na Montserrat byli přiváženi otroci z Afriky pracující hlavně na plantážích. Anglicko-francouzská válka, která propukla v druhé polovině osmnáctého století zapříčinila poškození těchto plantáží podobně jako silný hurikán. Otroctví na Montserratu bylo zakázáno v roce 1834. Od 70. let dvacátého století se stal Montserrat oblíbenou turistickou destinácí. O velkou část obliby ovšem ostrov přišel v roce 1989, kdy se přes Montserrat přehnal velký hurikán a hlavně v roce 1995, kdy se probudila tamní sopka a pohřbila hlavní město Plymouth. Od té doby bylo v bezpečné vzdálenosti od sopky vybudováno letiště a nové hlavní město.


Geografie a klima
Montserrat se díky sopečné aktivitě neustále rozrůstá a proto příliš nehrozí jako u jiných ostrovních států, že by zanikl pod mořskou hladinou. K Montserratu rovněž patří dva menší ostrůvky Little Redonda a Virgin. Průměrná roční teplota se zde pohybuje mezi 26 až 28 stupni celsia.


Fauna a flóra
Na Montserratu podobně jako na mnoha jiných, izolovaných ostrovech se nachází spousta vzácných a endemických druhů rostlin a živočichů. Největší počet druhů samozřejmě zastupují ptáci, kterých na ostrově žije na 117 druhů. Mezi ně patří například jen zde žijící trupiál montserratský. Počet druhů plazů a obojživelníků dramaticky klesl po výbuchu sopky v 90. letech 20. století. I tak zde můžeme narazit na vzácný druh žáby Giant Ditch Frog známou také pod jménem Mountain Chicken, dále ropuchu obrovskou, želvu uhlířskou, několik druhů gekonů, leguána zeleného, endemické druhy anolise,ameivy, scinka, slepýše nebo extrémně vzácného gailliswapa. Podobně jako v Anguille jsou jedinými divokými savci žijící na souši netopýři.


trupiál montserratský