Říjen 2016

Tuvalu

28. října 2016 v 12:00 | siamotyran |  Projekt Svět
Tuvalu je malý ostrovní stát ležící v Pacifickém oceánu. Po Vatikánu má nejmenší počet obyvatel ze všech nezávislých států.


Místo: Pacifický oceán
Rozloha: 26 km2
Počet obyvatel: 10 869 (2015)
Hlavní město: Funafuti
HDI: 0.581 (191. na světě)
Nejvyšší bod: bezejmené místo 5 m.n.n.
Zřízení: Konstituční monarchie (Commonweath)
HDP: 4116 $ - 102 000 kč na rok (118. na světě)
Náboženství: 97% křestanství 3% Bahá'i


Krátce z historie
Tuvalu objevili Polynesáné a to již před více než dvěma tisíci lety. Z Evropy jako první vkročil na toto území Španěl Alvaro de Mendaña y Neyra. V roce 1892 se stalo Tuvalu Britským protektorátem a následně kolonií. Britové tehdy nazývaly území jako Elliceovy ostrovy. Po druhé světové válce začali bujit etnické rozdíly mězi Polynésany z Tuvalu a Mikronésany z Gilbertových ostrovů (Kiribati). Nezávislé je Tuvalu od roku 1978. Den nezávislosti slaví 1. října.


Geografie a klima
Na území Tuvalu o rozloze 26 kilometrů čtverečních se rozkládá trojice ostrovů ( Nanumanga, Niutao, Niulakita) a šestice atolů. Teplota zůstává po celý rok přibližně stejná mezi 27 až 31 stupňi celsia. Ná východním pobřeží hlavního města Funafuti bylo během 2. sv. postaveno armádní letiště, které dnes slouží pro přepravu na ostrov. Jelikož nejvyšší bod ostrova je jen asi pět metrů na hladinou moře je možné, že Tuvalu za několik desítek let důsledkem zvyšující se hladiny oceánu zmizí z mapy světa. Každým rokem je z ostrova evakuováno a na Nový Zéland přemístěno 75 osob. Ostrov je také často zasažen cyklóny nebo obdobím sucha.


Flóra a fauna
Jelikož Tuvalu leží na širém oceánu s přiblížně stejnou vzdáleností jak k Austrálii tak k Havaji, nežije na ostrově mnoho živočichů. Kromě chovných zvířat jako je skot či prasata se na ostrově vyskytují podobně jako jinde tropičtí ptáci. V okolních lagunách se to hemží životem daleko více. Lze zde spatřit několik druhů delfinů či vorvaně.