Květen 2016

Žralok Velrybář

30. května 2016 v 12:00 | siamotyran |  Žraloci
Dlouhé, proudnicové tělo žraloka velrybáře je svrchu hnědošedé až šedé, vespod bělavé. Po obou stranách těla se mu táhnou nezřetelné světlejší pruhy, které zasahují až k břišním ploutvím.. Mladí jedinci mají špičku spodního laloku ocasní ploutve a spodní strany prsních ploutví nápadně tmavé, ale s přibývajícím stařím se tento znak stává méně nápadný. Rypec je relativně krátký a široký. Horní lalok ocasní plouve je velice dobře vyvinutý, což naznačuje, že je zřalok velrybář velice zdatný plavec.. Prsní ploutve má dlouhé a na zadním okraji zakřivené. Druhá hřbetní ploutev je mnohem menší než první, se kterou je spojena výrazným interdorsálním hřebenem.Ačkoliv se potápěči se žralokem velrybářem obvykle setkávají v blízkosti pobřeží, je to druh, který žije především v šelfových vodách sousedících s otevřeným oceánem ve větší vzdálenosti od břehů.
Je značně rozšířený v teplých vodách tropického i mírného pásma. I když se tomuto druhu připisuje jen málo útoků na člověka, nelze ve styku s ním doporučit přílišné důvěrnosti. Podobně jako většina ostatních velkých modrounů se i velrybář během teplých měsíců roku stěhuje do vyšších zeměpisných šířek a v zimě se vrací blíže k rovníku. Migrační cesty v blízkosti Jížní Afriky jsou velice složité a zdají se být alespoň částečně závislé na vyhledávání vhodných oblastí pro odchov mláďat. Žralok velrybář se živí velice různorodou potravou, která zahrnuje jednak drobné hejnové ryby, jako jsou sardinky a sardele, jednak větší, rychle se pohybující druhy, především tuňáky a makrely. V jeho jídelníčku se však vyskytují i druhy žijící na dně, jako jsou platýsi a úhoři. Je také neúnavným lovcem světlounů, máček, hladkounů a rejnoků. Samice pohlavně dospívají, když dosáhnou délky okolo 2,8 metru. Páří se na jaře a po 16 měsících březosti rodí okolo 10 mláďat, která jsou při narození dlouhá asi 95 cm. Stavy žraloka velrybáře v západním Atlantiku vinou nadměrného lovení neustále klesají.


Jméno:Česky-Žralok velrybář
Anglicky-Dusky shark
Latinsky-Carcharhinus obscurus
Areál rozšíření: východní oblasti severního Atlantiku, západní oblasti Indického oceánu a západní i východní Pacifik.
Délka: až přes 4 metry
Váha: průměrně do 200 kg, maximálně přes 350 kg
Riziko při setkání: Může být nebezpečný
Útoky na lidi: 6 zaznamenaných, tři nevyprovokané, jeden smrtelný
Potrava: ryby menší a střední velikosti, menší paryby
Početnost populace: téměř ohrožený
Popsal: Le Sueur, 1818

Projekt Afrika Gambie

13. května 2016 v 19:00 | siamotyran |  Projekt Afrika

Všeobecné informace a geografie

Rozloha: 11 295 km² (164. na světě)
Počet obyvatel: 1 882 450 (odhad 2013)
Hlavní město: Banjul (34 828 obyvatel)
Oficiální jazyky: Angličtina, mandinka, wulufština, fula a jiné místní dialekty
Zřízení: Prezidentská republika
HDI: 172. na světě
HDP na jednoho obyvatele: 371 dollarů ročně
Náboženství: Islám 90%, křestané 8%, domorodá náboženství 2%
Místo: Západní Afrika


Klima
Území Gambie je prakticky tvořeno pouze širokou aluviální nížinou, mírně se sklánějící k největší řece Gambia, která vytváří estuáriové ústí do Atlantského oceánu. V Gambii panuje tropické klima s letním obdobím dešťů. Průměrné roční teploty se pohybují v rozmezí 25 °C až 26 °C.
Území Gambie představuje typický příklad umělých koloniálních hranic definovaných bez přihlédnutí k místním geografickým či etnickým poměrům. Gambijské teritorium bylo určeno jako desetimílový pás na obou březích řeky Gambie v úseku její splavnosti.
Nejvyšší bod Gambie se jmenuje Red Rock a nachází asi kilometr od hranic se Senegalem ve výšce 53 metrů nad mořem

Divočina
V Gambii žije velké množství známých Afrických zvířat od slonů, lvů či levhartů po varany nebo krokodýli


Národní Parky Gambie

Abuko Nature Reserve
Velikost: 105 hektarů
Založeno: 1916
Je nejstarším Národním Parkem v Gambii. Vznikl přesně před 100 lety v roce 1916. Leží nedaleko malého městečka Abuho podle nějž je pojmenované. Žije zde mnoho druhu opic například kočkodani a několik menších predátorů jako jsou cibetky. Žije tak hodně velkých plazů ku příkladu krokodýl nilský, zmije, kobry či mamby zelené.
Lesoň

Bao Bolong Wetland Reserve
Velikost: 22 000 hektarů
Založeno: 1996
Tento národní park se nachází na severní straně řeky Gambia a je největším Gambijským NP. Park má hned několik biomů a sice mangrovy, savanu a slaniska. Žije zde na 540 druhů ptactva od kachen přes lednáčky až po orli. Ve zdejších vodách se pohybuje krokodýl nilský. Z pozemních savců zde lze nalézt například bradavičnatá prasata, lesoně a jejich predátory levharta nebo hyenu skvrnitou.

Kiang West National Park
Velikost: 11 000 hektarů
Založeno: 1986
Tento park je pro zvěř asi tím nejdůležitějším v celé Gambii jelikož jich tu žije nejvíce. Vydra africká, karakalové, levharti, hyeny skvrnité, bradavičnatá prasata, kapustnáci, krokodýli, varani nebo zmije a to je jen malý výčet.
Prase bradavičnaté
Niumi National Park
Velikost: 4940 hektarů
Založen: 1987
Park se nachází na pobřeží Gambie. Také zde žijí šelmy jako levhart nebo hyena skvrnitá, které se živí savci od primátů po sudokopytníky

River Gambia National Park
Velikost: 570 hektarů
Založen: 1978
Park se skládá z jednoho velkého a čtyř menších ostrůvků. Tato rezervace je cílená k ochraně šimpanzů, kteří zde žijí. Kromě šimpanzů tam můžeme zahlédnout také jiné druhy opic, prasata bradavičnatá nebo třeba hrocha.
Tanbi Wetland Complex
Velikost: 4500 hektarů
Založen: 2001

Tanji Bird Reserve
Velikost: 612 hektarů
Založen: 1993