Říjen 2015

Dinosaurus Roku 3. kolo

30. října 2015 v 19:00 | siamotyran |  Dinosaurus Roku
Nastal čas na třetí kolo v soutěži o dinosaura roku.Opět můžete hlasovat pro více dinosaurů, ale pouze jednou (já to nijak neovlivním, ale je to takové nepsané pravidlo).
Do třetího kola postoupili :

Kentrosaurus

Muttaburrasaurus

Neovenator

Piatnitzkysaurus

Nanuqsaurus

Malpa plačtivá

22. října 2015 v 14:00 | siamotyran |  Savci
Délka:zhruba metr
Váha:2,5-3,5 kg
Potravaa: ovoce, semena, malí živočichové
Hrozby:Velké dravé kočky, velcí ptáci, hadi, krokodýli atd.
Skupina:Primáti-opice
Stav ochrany:Není ohrožený
Místo:Pralesy
Rozšíření:severovýchod Jížní Ameriky
Malpa plačtivá je stejně jako ostatních asi pět druhů rodu malpa robustně stavěná s poměrně krátkýma nohama a chápavým ocasem.Na spodní straně ocasu neí žádná holá ploška jako mají jiné americké malpy.Základní barva je hnědá, na pažích světlejší, na obličeji až šedá nebo žlutá.Potrava se skládá hlavně ze semen, ovoce a malých živočichů, zvláště plžů a hymzu.Tyto malpy vytvářejí tlupy třiceti nebo více členů, většinou samic a mláďat, ale je v nich též několik samců, ovšem se samicemi v tlupě se paří jen dominantní samec.Samice se mohou starat i o mláďata dalších samic. Členové tlupy si udržují mezi sebou kontakt pomocí žalostně znějícího, plačtivého hlasu (odtud jméno).







Mirikina

6. října 2015 v 19:00 | siamotyran |  Savci
Délka:Do 90 cm
Váha:Zhruba 1 kg
Potrava: ovoce, listy, hymz
Hrozby:Velké dravé kočky
Skupina:Primáti-opice
Stav ochrany:Není ohrožený
Místo:Pralesy
Rozšíření:Střední Amerika až severozápad Jížní Ameriky
Mirikiny jsou jediné noční opice.Příslušníci tohoto rodu se dříve považovali za jediný druh, ale genetická studia ukázala, že může existovat asi deset druhů (podle jiných odborníků poddruhú). Mirikinám se někdy říká také douroucoli nebo opice soví podle jejich houkání za tmy. Jejich potrava je smíšená - ovoce, listy a hmyz - a získávají jí při obezřetném šplhání ve větvích. Žijí v párech, samec se samicí, a navzájem se dorozumívají také pachovými značkami z moči nebo výměšky pachových žláz. Po březosti trvající 120 dní se samici rodí jedno mládě. To je odstaveno za osm měsíců, ale protože mláďata mohou s rodiči zůstavat, vznikají příbuzenský těsné až pětičlenné skupiny.Páry si zůstávají věrné po celý život.