close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Soutěž Numb.3

8. dubna 2011 v 7:13 | Siamotyran |  Soutěž
3.Soutěž ještě jednou zoopakuji že pokud jse vám zpráva pošle jako spam můžete mi odpovědi posílat na corvet88@seznam.cz

1)Kdo je to Aardonyx
a)Sauropod
b)Teropod
c)Prosauropod

2)Do jaké velikosti mohl dorůst stegosaurid Dacentrurus?
a)3metry
b)5-6metrů
c)10-11metrů

3)Ceratops je?
a)Ceratopsid
b)tlustolebý dinosaurus
c)Triceratops

4)Který dinosaurus byl zhruba stejně velký jako Allosaurus a žil ve stejné době,ale v Evropě
a)Carcharodontosaurus
b)Tyrannosaurus
c)Torvosaurus

5)Kdo měl největší hlavu ze všech dinosaurů?
a)Torosaurus(Triceratops)
b)Pentaceratops
c)Styracosaurus

6)Kým se mohl živit ve své době Daspletosaurus?
a)Hypsilofodon
b)Anhylosaurus
c)Chasmosaurus

7)Kdo nepatří do čeledě Therizinosauridae
a)Deinocheirus
b)Therizinosaurus
c)Segnosaurus

8)Kteří dinosauři mají nejblizší podobnou celkovou velikost?
a)Ornitolestes-Ceratosaurus
b)Elaphrosaurus-Ornitolestes
c)Elaphrosaurus-Cratosaurus

9)Kdo není ankylosaurid?
a)Euplocefalus
b)Sauropelta
c)Ankylosaurus

10)Kteří 2 Teropodi žili ve stejné době ve stejné oblasti?
a)Giganotosaurus a T-REX
b)Carcharodontosaurus a Spinosaurus
c)Spinosaurus a Mapusaurus

11)Jaké délky dorůstal Stegosaurus longspinus?
a)5metrů
b)do 7metrů
c)až 11metrů

12)Kde žil Gallimimus?
a)Asi-Mongolsko
b)USA-Wyoming
c)Afrika-Tanzanie

13)Kdo je dospělý Triceratops
a)Pentaceratops
b)Torosaurus
c)Pachyrhinosaurus

14)V kolika letech zemřel slavný Big All (Allosaurus)
a)4letech
b)6letech
c)7letech

15)V jednom díle Putování s Dinosaury-který se proslavil obrovským liopleurodonem,byl i jeden středně velký teropod jak jse jmenoval?
a)Megalosaurus
b)Eustrespondylus
c)Afrovenator

16)Bonusová otázka bude tentokrát hodně těžká :)).V roce 2010 byl mírně upraven dokument Putování s Dinosaury jak?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 deinonych deinonych | Web | 14. dubna 2011 v 15:45 | Reagovat

Z těch kde jsem nebyl mám zatím v plánu jen Harfu v Praze. Jestli pojedu ještě do nějakého jiného zatím nevím.

2 Martin Martin | E-mail | 4. června 2011 v 19:41 | Reagovat

1b),2b),3c),4c),5b),6c),7c),8b),9b),10b)
11b),12a),13b),14c) asi užnewm,15b),
16 nevim asi nijak :D... ale asi všechno blbe :D

3 Martin Martin | E-mail | 4. června 2011 v 19:42 | Reagovat

ja sem sa o dinosaury zajímal kdysi dávno... takže si toho onich zase tolik nepamatuju.. :D

4 Martin Martin | E-mail | 4. června 2011 v 19:45 | Reagovat

a na diplom třeba ... spinosaura

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama